Header foto locatie | Wonen in Apeldoorn

Wonen in Apeldoorn: schoolvoorbeeld
van duurzame gebiedsontwikkeling

De historische plek waar straks Meesters van Apeldoorn tot ontwikkeling komt, ligt aan de rand van De Parken en het centrum. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van Nederland. De naam is ontleend aan de vier parken die de eind negentiende-eeuwse wijk telt: Wilhelminapark, Prinsenpark, Verzetstrijderspark en Oranjepark.

Route
Meesters van Apeldoorn

“Meesters van Apeldoorn ligt aan de rand van villawijk De Parken en het centrum”

Koningin Wilhelmina Mulo
Het monumentale pand van de voormalige Koningin Wilhelmina Mulo ligt aan het Oranjepark. Het werd in 1904 in gebruik genomen als Christelijke School voor L. & M.U.L.O. Sinds 2000 draagt het gebouw het predicaat rijksmonument. Naast de voormalige school bevindt zich het eveneens monumentale pand van de Sociëteit, de oudste vereniging van Apeldoorn.

Voor het ontwerp van de school annex directeurswoning tekende de Apeldoornse architect J.A. Wijn. De school is gebouwd in de zogeheten overgangsstijl met versieringen in de stijl van de sobere art nouveau, maar ook de neorenaissance. In het oog springen de rijkversierde voorgevel en het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodvenster, afkomstig van het destijds befaamde glasschildersatelier Pronk en Van Bommel in Haarlem. Bij de transformatie tot stadsvilla’s blijft het authentieke uiterlijk van de school behouden.

Het voorheen naastgelegen Sportfondsenbad dateerde van 1934 en deed tachtig jaar dienst als gemeentezwembad. Vele generaties Apeldoorners hebben hier hun zwemdiploma behaald en recreatief hun baantjes getrokken. Het omvatte zowel een binnen- als buitenzwembad. Het complex waar voorheen onder meer de rugslag werd beoefend, is inmiddels afgebroken om plaats te maken voor zogenoemde drive-in-woningen. In het ontwerp van de Apeldoornse architect Lars Courage blijft de historie aanwezig. Hij liet zich inspireren door de vormgeving, kleuren en beelden van het oude Sportfondsenzwembad.

Het parkeerterrein naast het zwembad biedt plek voor vijf herenhuizen. Tussen en rondom de drie deelprojecten is straks voldoende ruimte voor groen en verbindingspaden en -straatjes.